15 de nov. 2007

Política Lingüística

116.- Reconèixer, de manera efectiva, l’Estat plurilingüe: Les diverses llengües de l'Estat han de ser oficials dins el propi territori i cooficials als òrgans executius, legislatius i judicials comuns. En concret, oficialitat oral i escrita de les quatre llengües oficials al Congrés, al Senat, a la resta d’institucions, òrgans i empreses comunes i a l’Administració de Justícia.

117.- Reconèixer la igualtat de drets per als parlants de les quatre llengües oficials a l'Estat espanyol.

118.- Potenciar la presència de la llengua catalana en els mitjans de comunicació i en les TIC. Cobertura estatal de les emissores que depenen dels governs autonòmics i que emeten en llengües diferents de la castellana. Garantir la presència de les llengües espanyoles diferents de la castellana a la ràdio i la televisió públiques i privades en horaris no marginals.

119.- Aconseguir el reconeixement explícit i efectiu per part de l'Administració de l'Estat de la unitat de la llengua catalana.

120.- Promoure la cooperació entre els organismes competents en matèria de normalització lingüística dels territoris de llengua catalana. Establir acords en matèria lingüística amb els mitjans públics dels territoris de parla catalana.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

El català està minoritzat a moltes zones de la perifèria de BCN i no millora el seu ús social. Cal fer alguna cosa, perquè en aquestes zones és on hi arriben els nous immigrants i només senten castellà.
A més,l'etiquetatge hauria de ser com a mínim en català, i el programari informàtic també hauria d'oferir-se com a mínim en català, a més dels videojocs i elements de consum juvenil. Els nostres joves consumeixen en castellà!

Anònim ha dit...

O anem cap a la oficialitat única del català a les terres de parla catalana o la cosa està perduda. Deixem de mirar cap a una altra banda!

Anònim ha dit...

Creo que una buena idea sería incluir la enseñanza de unas nociones muy elementales de las lenguas cooficiales en los colegios/institutos de todo el estado. Por ejemplo, dentro del programa de "educación para la ciudadanía".

Creo que ayudaría a sensibilizar al resto de ciudadanos con lo sentimientos nacionalistas. Que ,aunque quizás no los compartan, puedan, al menos, respetarlos o comprenderlos.

Anònim ha dit...

Crear un programa per a la millora de la presència de la llengua catalana en les universitats espanyoles (avui en dia és pràcticament impossible estudiar català en una universitat espanyola).

Iniciativa ha dit...

resposta pel Pere:

Totalment d’acord. En gran part es recull en el nostre programa per a les elccions espanyoles i també en el que vam portar a les eleccions al Parlament. Amb tot, cal no oblidar que el nostre Govern té competències plenes en matèria de política lingüística i que les està exercint.